De vrijheid – een fabel van Italo Svevo

Italo Svevo had al in het begin van de jaren negentig enkele fabels geschreven. De eerste die bekend is heet: “De ezel en de papagaai” en heeft zelfs een precieze datum: 16 juli 1891. Hij heeft het genre gedurende heel zijn leven beoefend. De fabel [De vrijheid] die ik hieronder afdruk, bevond zich oorspronkelijk in het poëziealbum van zijn dochter Letizia en is ondertekend met “Papà”. Svevo had de fabel bijgesloten in een brief aan zijn vrouw Lidia, gedateerd 20 december 1911. Svevo was net vijftig geworden en bevond zich in Murano (Venetië). Hij schreef haar dat hij de 21ste of de dag erna naar Triëst zou reizen. Over de fabel zegt hij nog: “Ik stuur je hierbij de fabel voor Letizia. Als je denk dat ze ongeschikt voor haar is, dan moet je ze haar niet geven.” (Epistolario, 611)

De fabel is de schrijver bijgebleven want hij heeft haar in zijn roman La coscienza di Zeno opnieuw gebruikt. In hoodfstuk 7 laat hij het personage Guido in een scène op kantoor twee fabels uittikken. De eerste over het vogeltje en de tweede over de olifant die zich beklaagt over zijn zwakke poten. (Aangezien ik niet beschik over de Nederlandse vertaling van de roman, verwijs ik naar de pagina’s 343-344 van de Italiaanse uitgave: Dall’Oglio, Milano 1981.)

N.B. De titel van de fabel is niet van Svevo zelf, maar van de latere bezorgers of uitgevers van zijn werk. Vandaar de vierkante haken.

[De vrijheid]

Het deurtje van de kooi was opengebleven. Met een klein sprongetje ging het vogeltje op de drempel van zijn kooi zitten en keek de wijde wereld in, eerst met zijn ene oog en toen met het andere. Zijn lichaampje trilde van verlangen naar die immense ruimte waarvoor hij immers vleugels had gekregen. Maar toen bedacht hij: “Als ik wegvlieg en ze sluiten de kooi dan zit ik buiten gevangen.” Het beestje wipte weer naar binnen en even later zag hij tot zijn voldoening dat het deurtje werd gesloten en zijn vrijheid verzekerd.

Dit bericht werd geplaatst in Italiaanse schrijvers en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats hier uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s